StoryEditor

Riziko je veľké. Teraz musíme všetci makať, aby sme napravili chyby, reaguje Pellegrini na Plavčanovu kauzu

14.08.2017, 15:45
Autor:
lmlm
Podľa podpredsedu vlády pre informatizáciu a investície Petra Pellegriniho by sa mal minister školstva Peter Plavčan postaviť k problému chlapsky.

Podpredseda vlády pre informatizáciu a investície Peter Pellegrini dnes na brífingu vyhlásil, že kauza okolo eurofondov prináša veľké riziko a chyby musia byť čím skôr napravené. 

Pellegrini reagoval na Úrade vlády na brífing ministra školstva Petra Plavčana.

​"Teraz by mali všetci zodpovední pracovať dňou aj nocou a aj po víkendoch, pretože čas nemáme. Pretože každý jeden deň, o ktorý predlžujeme tieto lehoty, oddialujeme samotné rozhodnutie Európskej komisie v tejto veci a oddialujeme aj spustenie resp hladký priebeh platieb pre Slovensko za rok 2017," varoval Pellegrini.

Riziko je veľké

Dodal, že riziko je veľké.

"Musia všetci makať, keď už sa takáto situácia stala, tak si ju treba priznať a treba urobiť všetko preto, aby sme sa z tohto problému nejako vyhrabali," dodal Pellegrini.

Podpredseda vlády nepredpokladá, že sa to dá urobiť za štandardných osem hodín pracovnej doby.

"Mínus obed mínus kávička štandardného úradníckeho času. Teraz musia všetci makať, náš úrad je na to pripravený, ale gro musia uerobiť relevantné orgány," tvrdí Pellegrini.

Plavčan je plne zodpovedný

Na otázku, či by mal Plavčan odstúpiť, Pellegrini reagoval, že mu to neprináleží hodnotiť. Pellegrini však reagoval na kritiku Plavčana, že pravidlá k čerpaniu eurofondov boli nastavené v minulosti.

"Myslím si, že chlapské je priznať si chybu a riešiť veci a nehľadať vinníkov niekde v minulosti. ak je niekto na rezorte jeden a pol roka, tak je plne zodpovedný za to, čo sa na rezorte deje," skonštatoval Pellegrini.

Niektorí opoziční politici dnes vyzvali Pellegriniho, aby jeho úrad prevzal krízové riadenie nad operačným programom výskum a inovácie.

Podľa Pellegriniho však úrad nemá takéto kompetencie.

Pani poslankyne a páni poslanci nedali nášmu úradu takú právomoc, aby sme pri takýchto typoch pochybenia alebo vážnych nedostatkoch mohli prevziať takúto nútenú správu,“ dodal.

Tú môže podľa jeho slov úrad prevziať iba v tom prípade, ak sa čerpanie eurofondov odkloní za predchádzajúci kalendárny rok o viac ako 20 percent od záväzného plánu.

To znamená, že prvýkrát tak budú môcť spraviť až vo februári budúceho roka na základe výsledkov čerpania akčného plánu za rok 2017.

01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 11:19