TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Fico sa zo zdravotných dôvodov nezúčastní Koaličnej rady. Stretnutie lídrov zrušili

10.08.2017, 21:33

Kľúčová koaličná rada, na ktorej sa mala vyriešiť kríza vo vláde, napokon v piatok nebude. Informáciu poslala hovorkyňa Most-Híd Klára Debnár.

Dôvodom je zdravotný stav premiéra Roberta Fica, ktorý sa zo zdravotných dôvodov nezúčastní na dnešnom rokovaní koaličnej rady, informovala hovorkyňa Úradu vlády Beatrice Szaboová. "Predseda vlády Robert Fico sa dnes, v piatok 11. augusta, zo zdravotných dôvodov nezúčastní na rokovaní koaličnej rady," uviedla.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár pre médiá uviedol že ho správa zastihla na ceste do parlamentu. "Koaličná rada nebude pre zdravotné problémy premiéra," uviedol s tým, že náhradný termín zatiaľ nie je.

Počkáme, odkazuje Paška
​Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška želá premiérovi skoré uzdravenie. "Aby bol v takej kondícii, aby mohol pokračovať," povedal v reakcii na informáciu o zdravotnom stave premiéra a zrušení rokovania koaličnej rady.

Poznamenal, že na rokovanie o dodatku k súčasnej koaličnej zmluve je ešte čas do 1. septembra. "Počkáme," podotkol. Dovtedy platí podľa Pašku súčasný stav. Dodatok má podľa neho určiť nové formy fungovania koalície. Paška opätovne potvrdil požiadavky SNS. "Našu pozíciu a to, čo sme chceli riešiť na koaličnej rade, sme zverejnili," doplnil.

Búrka v pohári vody
"Ráno som si prečítal, že nejaké zdravotné problémy zasiahli v tom najnevhodnejšom čase," povedal médiám poslanec Smeru-SD Dušan Jarjabek. V súvislosti s koaličnou krízou si myslí, "že búrka v pohári vody pominie a o mesiac na to budeme len spomínať, že aj toto všetko sa dalo do poriadku". 

Zmena ohľadne koaličnej rady nastala už vo štvrtok večer. Koaličná rada nemala byť v piatok na Úrade vlády, ale v parlamente. Informáciu priniesol portál webnoviny.sk.

​Rozhodnutie o zmene prišlo na podnet Andreja Danka, ktorý presadil, že sa Koaličná rada uskutoční v priestoroch Národnej rady.

Premiér Robert Fico a šéf Most-Híd Béla Bugár v piatok očakávali, že im Danko predloží svoje požiadavky na vyriešenie koaličnej krízy po tom, ako šéf národniarov v pondelok nečakane vypovedal koaličnú zmluvu.

SNS teraz prišla s viacerými programovými požiadavkami, ktoré chce v piatok predniesť na Koaličnej rade. Nejde pritom o žiadne novinky.

Zmeny od SNS
Okrem trinásteho platu a podpory kúpeľníctva chce Dankova SNS doplniť do koaličnej zmluvy zvýšenie minimálnej mzdy v štátnej správe, 13. a 14. plat bez odvodov, zriadenie slovenských aeroliniek, investičné stimuly do kúpeľníctva.

Ďalej aby minister financií neblokoval výstavbu infraštruktúry, aby ministri nekomentovali verejne prácu svojich kolegov, aby koaličná rada zasadala v pravidelných intervaloch a aby sa na rokovanie vlády nedostávali návrhy, ktoré neprerokovala koaličná rada.

“Ide o naplnenie vládneho programu. Ak nám to nesplnia, môže byť po vláde,” povedal pre webnoviny zdroj z prostredia národniarov.

Remišová: Chcú sa zbaviť zodpovednosti

Koaličná kríza je snaha SNS zbaviť sa zodpovednosti za jeden z najväčších škandálov Slovenska na ministerstve školstva a boj o teplé miesta v štátnej správe.

Na tlačovej konferencii v Národnej rade SR to povedala poslankyňa OĽaNO-NOVA Veronika Remišová.

Poukazovala pritom na kauzu rozdeľovania eurofondov na vedu, pre ktorú opozícia plánuje odvolávať ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS). OĽaNO-NOVA si zároveň myslí, že koalícia nevie riešiť svoju krízu.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:53