TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Pohľad do zákulisia: Niektorí v Smere majú Danka plné zuby, hovoria o predčasných voľbách

10.08.2017, 18:49
Autor:
lmlm
Po nočnom rokovaní na Úrade vlády z pondelka na utorok medzi najvyššími predstaviteľmi Smeru vzniklo rozhodnutie, že Ficova strana nebude ustupovať požiadavkám Andreja Danka.

Viacerí predstavitelia najsilnejšej vládnej strany Smeru pripúšťajú predčasné voľby, pretože im prekáža správanie Andreja Danka, ale aj ďalších v strane SNS

Informáciu priniesol Denník N a potvrdzujú ju aj informácie Hospodárskych novín z prostredia Smeru.

Hovorí sa aj o odvolaní ministra školstva Petra Plavčana kvôli kauze s eurofondami.

Smer neustúpi

Po nočnom rokovaní na Úrade vlády z pondelka na utorok medzi najvyššími predstaviteľmi Smeru vzniklo rozhodnutie, že Ficova strana nebude ustupovať požiadavkám Andreja Danka, o ktorých majú koaliční partneri rokovať v piatok doobeda na koaličnej rade.

Správanie SNS a jej predsedu podľa informácií denníka doviedli viacerých predstaviteľov Smeru ale aj Mostu k úvahám o rekonštrukcii vlády, k vytlačeniu Danka z koalície či predčasným voľbám. 

Všetky možnosti sú otvorené. Záleží to na tom, s čím Andrej Danko príde na koaličnú radu,“ povedal pre denník N zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Smeru stále viac prekážajú obvinenia zo strany SNS. Najmä po tom, ako ich otvorene kritizoval podpredseda národniarov Jaroslav Paška. Ten obvinil Úrad vlády z toho, že podsúva hnutiu OĽaNO-NOVA informácie, ktoré očierňnujú národniarov.

Dankove požiadavky

Ku kauze prerozdeľovania eurofondov na vedu a výskum na ministerstve školstva Paška vyhlásil, že "problémom je pre nás to, že necítime zo strany Smer preberanie zodpovednosti za celú prípravu fondov, pretože ten proces prebiehal ďaleko dlhšie. Začal za pána podpredsedu vlády Pellegriniho."

"Dnes práve od vás (od novinárov, pozn. red.) máme informácie, že medzi tými, ktorí sú konečnými užívateľmi tých výhod, sú pán Flašík, pán Brhel a podobne, ktorí sú veľmi blízki Smeru," dodal podpredseda SNS.

Pokoj do koaličných hádok nepriniesol na druhý deň ani samotný Danko, ktorý tieto slová Pašku potvrdil.

Dnes predostrel osem požiadaviek, ktoré chce zajtra prerokovať s partnermi na Koaličnej rade.

Bez Danka?

Existuje aj možnosť, že Smer a Most rátajú s tým, že aj v SNS je viacer poslancov, ktorí nechcú aby sa táto vláda rozpadla a odmietajú predčasné voľby.

To by mohlo znamenať, že budú vládu podporovať ako nezávislí poslanci.

Smer má v parlamente 64 poslancov, vládu podporujú aj ďalší štyria nezaradení poslanci. V takomto prípade by Smer a Most potrebovali podporu od ôsmich poslancov SNS prípadne od niekoho z opozície.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 05 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:21