StoryEditor

Politológ o vládnej kríze: Dankovi ide o moc, nie je však stratég Ficovej úrovne

07.08.2017, 19:14
Autor:
chocho
Pozrite si rozhovor v HNtelevízii s politológom Radoslavom Štefančíkom o vládnej kríze.

"Nemôže sa to týkať ničoho iného, len škandálu na ministerstve školstva," vyhlásil v rozhovore v HNtelevízii politológ Radoslav Štefančík, s ktorým sme sa rozprávali o koaličnej kríze. Tá nastala po tom, ako šéf SNS vypovedal koaličnú zmluvu.

Okolo ministra školstva Petra Plavčana, nominanta SNS, je podľa Štefančíka "momentálne veľmi veľa kriku a celá zodpovednosť je na pleciach Slovenskej národnej strany." Narážal tým na kauzu pochybného prideľovania eurofondov na vedu a výskum.

"Vypovedanie koaličnej zmluvy je len akýsi varovný signál toho, že Andrej Danko má niečoho plné zuby, že pohár trpezlivosti pretiekol," vyhlásil politológ.

Predčasné voľby za pravdepodobné nepovažuje. "Konštelácia verejnej mienky nie je momentálne nastavená tak, aby hrala do kariet Smeru alebo Slovenskej národnej strany," tvrdí Štefančík.

"Myslím si, že tu ide skôr o prerozdelenie mocenského vplyvu viac v prospech Slovenskej národnej strany," vysvetľuje možný motív konania Danka Štefančík.

"Treba si uvedomiť, že strana Smer v predchádzajúcom volebnom období vládla bez koaličného partnera, mnohé pozície v štátnej správe a vo verejnej správe sú prepojené práve s nominantni strany Smer," vyhlásil politológ s tým, že nominanti iných strán sa len veľmi ťažko tohto vplyvu zbavujú.

Štefančík nepovažuje Danka za stratéga formátu Fica. Pripisuje to najmä tomu, že šéf národniarov ešte nie je v politike dostatočne dlho. "Myslím si, že Robert Fico veľmi dôkladne zhodnotí túto situáciu a bude hľadať, samozrejme, s pomocou svojich najbližších partnerov v strane, ako aj, povedzme, ľudí, ktorí financujú stranu Smer, také východisko, aby nikto z vládnych strán nebol v tomto konflikte porazení," tvrdí Štefančík. Viac si pozrite vo videu.

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:15