Gerlachovský štíthzs.sk
StoryEditor

Český turista uviazol pod Gerlachovským štítom, museli ho zachraňovať celú noc

06.08.2017, 11:06
Autor:
ertert

Horská služba na Slovensku mala v sobotu večer naponáhlo. Najprv vyrážala k záchrane dvojice českých horolezcov, ktorá uviazla pri zostupe z Gerlachovského štítu.

Počas akcie prišlo ďalšie volanie o pomoc, tentoraz od českého turistu. K nemu najprv letel vrtuľník, kvôli zlému terénu však na miesto museli vyraziť aj záchranári po zemi.

Slovenskí horolezci sa do ťažkostí dostali po zdolaní cesty zvanej Martinovka, ktorá vedie k vrcholu Gerlachovského štítu.

Dvojica po úspešnom zdolaní vrcholu začala zostupovať smerom do Batizovskej doliny. Netrafili však správnu trasu a uviazli v západnej stene Gerlachovského štítu, ktorého vrchol sa nachádza vo výške 2 655 metrov nad morom.

Na opätovný výstup na vrchol sa už necítili, zároveň však netušili, ako inak pokračovať v zostupe. Kontaktovali preto horskú službu. Jej vrtuľník však zasahoval inde. Do akcie sa preto dostal vrtuľník poľských záchranárov. Tí sa vydali smerom k slovenským horolezcom, uvádzajú stránky slovenskej Horskej služby.

V tej chvíli však prišlo volanie o pomoc od ďalšieho strateného turistu, tentoraz z Českej republiky, ktorý sa dostal do ťažkostí takisto pri zostupe z Gerlachovského štítu. Uviazol v neschodnom teréne. Na túre bol spolu s kamarátom, ale pri zostupe sa rozdelili.

Poľskí záchranári najprv leteli na pomoc slovenským turistom. Pomocou navijaku ich dostali na palubu vrtuľníka a transportovali ich na základňu v Zakopanom.

Záchrana Čecha sa skomplikovala.

Podľa horskej služby bol v tak exponovanom teréne, že ho mohli vzdušné prúdy od vrtuľníka zhodiť zo steny.

Slovenská Horská služba preto rozbehla s blížiacou sa tmou pozemnú záchrannú akciu. Do terénu vyrazili štyria profesionálni a traja dobrovoľní záchranári. "Po výstupe na vrchol začali zostupovať k uviaznutému českému turistovi," uvádzajú stránky Horskej služby. Spustili sa k nemu za pomoci stometrového lana a následne ho vytiahli do bezpečia.

Čech bol vyčerpaný a podchladený, Horská služba sa preto rozhodla o letecký transport. V skorých ranných hodinách ho prepravili na palube vrtuľníka do Starého Smokovca, kde lekári vykonali základné ošetrenie. Muž následne putoval do nemocnice.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:45