Generálny riaditeľ DFNsP Ladislav KuželaTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Týraných detí v Bratislave pribúda. Agresorom je najčastejšie matka

04.08.2017, 16:36

Prípadov týraných a zanedbaných detí v Bratislave pribúda. Vyplýva to z dát lekárov Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava, ktorí sa s nimi stretávajú niekoľkokrát do mesiaca.

Pre podozrenie na syndróm týraného, zneužívaného a zanedbávaného dieťaťa CAN kontaktovali lekári príslušný úrad práce vo viac ako 80 prípadoch, popisuje generálny riaditeľ nemocnice Ladislav Kužela.

Vystresovaní rodičia
„Kvôli zhoršujúcej sa situácií na Slovensku týraných detí pribúda. Nemusia to byť zlí rodičia, ale stres z hypoték, úverov či straty zamestnania môže vyústiť v psychické týranie alebo zanedbávanie,“ tvrdí sociálna pracovníčka nemocnice Zuzana Gúcka.

Najčastejšie dokázané týranie je fyzické, keďže je viditeľné a ľahko sa zistí. Avšak podozrení na zanedbávanie tvorí väčšina nahlásených prípadov. Najčastejšie sú týrané deti do troch rokov, konkrétne novorodenci a dojčatá tvoria 31 percent týraných detí a batoľatá 23 percent. U týchto detí je typický syndróm traseného dieťaťa, v dôsledku ktorého vznikajú vnútrolebečné poranenia.

Najnovšie lekári odhaľujú aj skryté poranenia. Snímkujú celé telo a hľadajú typické zlomeniny pre týranie v rôznom štádiu hojenia. „Všímame si tiež nejasné údaje v anamnéze, celkový vzhľad dieťaťa, kto ho priviedol na vyšetrenie, správanie počas hospitalizácie a jeho vzťah k rodičom. Všetky tieto dôležité „detaily“ sledujeme,“ približuje lekárka Kliniky detskej chirurgie Daniela Šandorová. Podľa zverejnených údajov je až desatina prípadov na detskej pohotovosti spôsobená týraním. Fyzické týranie bolo preukázané v 60 percentách prípadov, najviac doudieraná časť tela je hlava.

Tyranom je častejšie matka
Vylúčené bolo týranie iba v jednej tretine nahlásených prípadov, ostatné boli potvrdené alebo sú v štádiu vyšetrovania. Najčastejším agresorom je matka.

Tyran bol často v minulosti sám obeťou útoku. Ilustráciou je prípad dvojmesačného bábätka, ktoré prišlo do nemocnice s poraneniami chrbtice a hlavy. Rodičia tieto poranenia nevedeli vysvetliť. Matka mala viditeľné porania spôsobené jej partnerom. Vyšetrovanie ukázalo prekvapivý záver. Dieťa netýral otec, ale týraná matka.

Podľa Unicefu je na svete 56 miliónov detí týraných. V strednej Európe pätina detí zažila fyzické násilie v rodine. Tento sociálny jav sa týka všetkých ekonomických aj sociálnych skupín. „V prvom rade je potrebné každému dieťaťu zabezpečiť ochranu a musíme deťom veriť,“ vraví prednostka detskej psychiatrie Jana Trebaticá a dodáva, že u detí platí, čím rýchlejšia odborná pomoc, tým lepší výsledok a zredukovanie narušenia ich vývoja. 

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:07