TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Maďarič sa vyjadril k Plavčanovej kauze: Ak sa to potvrdí, je to na odvolanie

27.07.2017, 18:30
Autor:
chocho
Šéfa rezortu školstva do tejto pozície dostala kauza okolo prideľovania eurofondov na vedu a výskum.

Odvolávať ho chce už opozičné hnutie OĽaNO a teraz tvrdý postoj zaujal aj minister z koaličného Smeru. Šéfa rezortu školstva Petra Plavčana, nominanta SNS, do tejto pozície dostala kauza okolo prideľovania eurofondov na vedu a výskum.

Situáciu za vážnu podľa Denníka N považuje minister kultúry zo Smeru Marek Maďarič. Ten dokonca vyhlásil, že "ak sa potvrdí, že desiatky miliónov eur, tak potrebných pre našu vedu a výskum, boli pridelené subjektom, ktoré nikdy reálne vedu a výskum nerobili, tak to je na odvolanie zodpovednej osoby.“ Konkrétne ju však nemenoval.

​Problémom sú dve výzvy ministerstva školstva na prideľovanie eurofondov na vedu a výskum. Obe po 300 miliónov eur. Jedna už je ukončená, druhá stále beží.

Miliónové dotácie mali totiž dostať aj súkromné firmy, ktoré sa nikdy vede nevenovali, kým vedeckým inštitúciám, vrátane univerzít, peniaze z eurofondov priznané neboli. Prvú výzvu už preveruje Najvyšší kontrolný úrad, druhú dal preveriť Plavčan.

V utorok 25. júla poslanci OĽaNO na tlačovke informovali, že začínajú zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie Plavčana.

„Je nehorázne, aby firma, ktorá nikdy v živote výskum nerobila, žiadne laboratórium nemá a ide si ho kompletne vybaviť za naše spoločné peniaze. A naopak, mnohé inštitúcie, ktoré laboratóriá majú, ľudí majú, projekty majú, nápady majú, tak skrátka nedostali nič,“ vyhlásila poslankyňa hnutia OĽaNO Veronika Remišová.

​Ministerstvo sa však bráni a obvinenia odmieta. Vyjadrenia poslancov OĽaNO vníma len ako útok opozície, ktorý pramení z neznalosti problematiky a zároveň je reakciou na úspechy rezortu školstva pod vedením Petra Plavčana.

"Ministerstvo školstva pod vedením súčasného ministra pripravilo totiž viacero dôležitých návrhov, ktoré postupne zavádza do praxe. Navyše zlepšuje pracovné podmienky pedagógov a rekordne sa zvyšujú aj platy učiteľov, čo dokazuje včerajšie schválenie opätovného zvýšenia platov aj v septembri 2017 vládou SR, čo možno považovať za historický úspech Slovenskej národnej strany," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Ivana Skokanová.

Pozrite si aj tlačovku ministra Plavčana zo stredy 26. júla, na ktorej na obvinenia reagoval:

01 - Modified: 2024-02-06 16:42:14 - Feat.: - Title: Maďarič v HNtelevízii: Fico povedal na obhajobu Šimkovičovej málo. Danko je mocensky rozpínavý a chce viac 02 - Modified: 2024-01-26 17:00:00 - Feat.: - Title: Kultúra a umelci dopadli najhoršie – majú ministerku Martinu Šimkovičovú 03 - Modified: 2022-11-24 10:20:16 - Feat.: - Title: Ikonickú bratislavskú budovu pre zlý stav zatvorili. Inšpekcia zakázala už aj jej prenajímanie 04 - Modified: 2022-10-27 07:08:43 - Feat.: - Title: Ministerka urážala Rómov a hovorila o pálení bulváru. Podľa Maďariča sa Drličku mala zastať 05 - Modified: 2022-07-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Čím je Matovič, keď nie lídrom koalície
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 07:28