StoryEditor

S príchodom koalície sa stupňovalo napätie, priznáva Mika

27.07.2017, 00:00
Odchádzajúci riaditeľ verejnoprávnej RTVS Václav Mika v rozhovore pre HN.

Nedávno RTVS vysielala dokument o bývalých riaditeľoch a na jeho ste povedali: „Troška sa nám reinkarnovali osobnosti, ktoré tu boli v minulosti s chuťou a ambíciou ovládať médiá.“ Koho alebo čo ste tým mysleli?
Nič, čo by nebolo vypovedané už dávnejšie. Za niečo viac ako rok sa okolo RTVS začal diať významnejšie politické diskusie. Čo je na jednej strane veľmi vítané a dobré, lebo keď to nikoho nezaujímalo, tak to asi nebola dobrá televízia a významné médium. Na druhej strane, a to preskočím až k tomu, čo som tým nepriamo myslel, samotná voľba a jej komentáre vo finále boli o tom, že Mika verzus vláda. Na konci dňa je podstatné, že som dokončil funkčné obdobie. To je najväčšia satisfakcia a je to istým spôsobom veľké víťazstvo.

Celým dokumentom sa tiahli zásahy politikov. Na tento dokument prispelo aj ministerstvo kultúry. Možno to vnímať ako akýsi odkaz vás a ministra kultúry Mareka Maďariča zvyšku politickej scény?
Určite to tak nemôže byť. Minister Maďarič vopred ani nevie, ktoré formáty sú financované zo zmluvy so štátom. Dokonca ani ja. O tvorbe dokumentov a formátov viem až v štádiu, keď sa dostanú na programovú radu alebo keď som informovaný na manažmente, ale financovanie konkrétnych formátov zo zmluvy so štátom je na RTVS. Takže aj keby sme tomu mohli pripisovať takýto význam, v praxi to tak nefunguje.

Zažili dve vládne garnitúry. Počas ktorej to bolo lepšie?
Je pravda, že s koalíciou sa vo vzťahu k RTVS stupňovalo napätie. Napríklad spor o koncesiách, ktorý vyvolal prvú väčšiu krízu v koalícii. Potom to bola otázka voľby riaditeľa, ktorá tiež vyvolala istú krízu. Toto predtým nebolo, pretože nebola koalícia a minimálne minister Maďarič zastával v Smere dosť jasný postoj k verejnoprávnemu médiu. Niekde som čítal také podobenstvo, že on bol takou poduškou, vytváral priestor, v ktorom sme mohli fungovať slobodne, nezávisle a hlavne aj v podmienkach, ktoré sú solídne, čo sa týka financovania. V tomto prípade bola situácia jednoduchšia a jasnejšia, politicky najmä vďaka nemu.

Zvládal úlohu podušky aj po vzniku koalície?
To už asi ani nie je jeho úloha. Koalícia už funguje na úrovni lídrov a dohô...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:34