StoryEditor

Na rozbeh máme pripravený milión

26.07.2017, 00:00
Jeden zo zakladateľov občianskeho združenia Progresívne Slovensko Ivan Štefunko v rozhovore pre HN.

Mosty medzi Miroslavom Beblavým a nami nie sú spálené, hovorí člen správnej rady Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko. Prvým veľkým testom vznikajúceho hnutia budú voľby do Európskeho parlamentu v roku 2019. Kto bude lídrom, zatiaľ povedať nechcú.

Čo robí cez leto občianske združenie, ktoré plánuje premeniť sa na politické hnutie?
Progresívne Slovensko pracuje na dvoch hlavných líniách. Jednou z nich je zber podpisov po celom Slovensku. Na jeseň chceme mať dostatočný počet. Druhá línia je tvorba programu.


Na založenie hnutia potrebujete aspoň desaťtisíc podpisov. Koľko ich už máte?
Postupne nám prichádzajú hárky z miest, dokonca aj z iných krajín. Nedávno sme dostali hárok s jedným podpisom slovenského občana z Gruzínska. Ale ťažisko je na Slovensku.


Zastavíte sa na hranici, alebo chcete mať viac?
Chceme mať viac, aby nám nerobilo problém, ak niektoré nebudú platné. Ale uvidíme na základe toho, kedy nám budú prichádzať podpisy.


Kedy si poviete, že je čas zaregistrovať sa?
Programovú konferenciu budeme mať 18. septembra, bude sa skladať z našich podporovateľov. Z ľudí, ktorí prispeli k nášmu programu, ale aj zo širšej odbornej spoločnosti. Zároveň budeme mať aj primerane veľa zahraničných hostí.


Čo bude kľúčová téma Progresívneho Slovenska, na ktorej chcete postaviť kampaň?
Prvou témou je vzdelávanie v tom najširšom zmysle slova. Druhý cieľ je zdravotníctvo. Tretí zníženie regionálnych a sociálnych rozdielov. Na to treba prostriedky. Jeden z nich je zefektívnenie štátnej správy a odstránenie korupcie. Druhá vec je zlepšenie podnikateľského prostredia, no nie iba jednoduché úpravy, ale pozrieť sa až na úroveň regiónov. Tretí prostriedok je členstvo v Európskej únii.


Viete už dnes povedať, aký slogan uvidíme na bilbordoch – čo budete ľuďom hovoriť?
Myslím, že budeme hovoriť ľuďom, že treba byť hrdý na túto krajinu a nebáť sa zmien. Druhá vec je, že si myslíme, že spoločnosť by mala vytvárať šance pre naše deti a zároveň sa vedieť postarať o ľudí, ktorí krajinu vybudovali. No myslím si, že momentálne je dôležité urobiť program a slogany sa z toho budú vyberať potom.


Stále sa tomu bránite, ale už ste sa pohli v otázke lídra?
Nás táto vec zabáva. Paradoxne, nie je medzi nami súťaživosť, ktorá je v subjektoch, ktoré sa náhodou spoja alebo odštiepia.


Práve rivalita by predsa vyprodukovala lídra.
Nie je to tá personálna alebo pozičná súťaživosť. Tá je ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-19 11:24:02 - Feat.: - Title: Rážov zákon v parlamente zmenili. Strategické investície môžu byť lacnejšie, dvere otvára aj súkromníkom 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:11