Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj víta amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena. FOTO: Reuters
StoryEditor

Na Ukrajinu už dorazili zbrane z USA, na ceste sú ďalšie. Blinken je na neohlásenej návšteve Kyjeva

14.05.2024, 06:53
14.05.2024, 11:06
Autor:
ČTKČTK

Blinken prišiel do Kyjeva deň po tom, ako Biely dom informoval, že Ukrajina dostala prvú časť americkej vojenskej pomoci z balíka 61 miliárd dolárov, ktorý Kongres po mesiacoch dohadov schválil koncom apríla.

Vojenská pomoc z nedávno schváleného amerického balíka pomoci už začala prichádzať na Ukrajinu a ďalšie zásoby sú na ceste. Dnes to na začiatku stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským povedal v Kyjeve americký minister zahraničia Antony Blinken, napísala agentúra Reuters.

Zelenskyj šéfovi americkej diplomacie podľa ruskojazyčného webu stanice BBC poďakoval za pomoc, ktorú označil za kriticky dôležitú.

image

Test ukrajinskej stability. Moskva využije oneskorené dodávky zbraní, myslí si šéf pozemných síl Kyjeva

Zelenskyj ďalej uviedol, že jeho vlasti napadnutej Ruskom teraz najviac chýbajú prostriedky protivzdušnej obrany. Potrebuje ju hlavne Charkovská oblasť na východe krajiny, ktorá susedí s Ruskom. Na jej ochranu pred ruskými vzdušnými údermi Ukrajina podľa ukrajinského prezidenta potrebuje najmenej dve ďalšie batérie protivzdušnej obrany.

Šéf americkej diplomacie dorazil dnes do Kyjeva na neohlásenú návštevu. Cieľom cesty je podľa agentúry AP uistiť Ukrajinu v čase zosilnených útokov ruských inváznych vojsk o americkej podpore.

Americký Kongres pred časom schválil dlho odkladaný balík pomoci v hodnote 61 miliárd dolárov, ktorý má okrem iného doplniť ťažko vyčerpané ukrajinské zásoby delostrelectva a protivzdušnej obrany.

image

Charkovská ofenzíva: Prvá línia tam nebola, Rusi proste vošli. Bol to podvod, zúri ukrajinský vojak

V pondelok Biely dom uviedol, že Ukrajina už prvú časť vojenskej pomoci z nového amerického balíka dostala.

Vysokopostavený americký činiteľ, ktorý Blinkena sprevádza, podľa agentúry AP vo vlaku do ukrajinskej metropoly povedal, že USA Ukrajincom poskytli dodávky pre delostrelectvo, rakety do protivzdušnej obrany i balistické strely dlhého doletu, pričom niektoré zbrane sú už v prednej línii.

Rusko po viac ako dvoch rokoch od začiatku invázie zosilňuje svoju ofenzívu najmä na východe krajiny, v posledných dňoch Ukrajinci s ťažkosťami odvracajú pozemné ruské útoky v Charkovskej oblasti.

01 - Modified: 2024-05-28 10:19:21 - Feat.: - Title: Použitie zbraní na území Ruska by nezatiahlo NATO do vojny, vyhlásil Stoltenberg 02 - Modified: 2024-05-28 10:41:38 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo použiť západné zbrane na zasahovanie cieľov v Rusku, vyhlásil Borrell 03 - Modified: 2024-05-28 08:58:54 - Feat.: - Title: „Zbavíme vás obvinenia, ale...“ Nová ruská stratégia prináša úspech, namiesto väzby idú obžalovaní na front 04 - Modified: 2024-05-28 08:26:27 - Feat.: - Title: Na pražskú schôdzku o bezpečnostnej spolupráci dorazí aj ukrajinský premiér 05 - Modified: 2024-05-28 08:15:15 - Feat.: - Title: "Nech si Putin láme hlavu." Varšava nevylučuje vyslanie poľských vojakov na Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. máj 2024 12:41