Brežnev a jeho dcéra Galina. FOTO: TASR
StoryEditor

Princezná z Kremľa milovala alkohol i mladých mužov. Brežnevovej dcére sa stala osudnou túžba po diamantoch

11.05.2024, 00:00
Autor:
Josef HoraJosef Hora
  • Galinu Leonidovnu postupne zaviedli okázalé kamene do najtvrdšieho kriminálneho prostredia
  • Dcéra najvyššieho sovietskeho politika sa tak stala čiernou ovcou rodiny.
  • Posledné roky života sa z nej stala ťažká alkoholička, ktorá skončila v psychiatrickom ústave.

Tento rok uplynulo 95 rokov od narodenia Galiny Leonidovny, dcéry sovietskeho generálneho tajomníka Leonida Brežneva. Česť vodcovi ruských komunistov nerobila, pre lásku k diamantom, alkoholu aj mladým mužom bola čiernou ovcou rodiny.

Lesku diamantov neodolala

Keď sa v roku 1971 točil film o Jamesovi Bondovi Diamanty sú večné, kde sa drahé kamene stali nástrojom na uchvátenie moci a ovládanie svetového diania, ľudia v kinách jasali. Ten istý rok sa na druhej strane železnej opony odohrávala dráma v rodine Brežnevovcov.

VIDEO: V roku 1992 vznikol filmový dokument,mapujúci bohatý a dramatický život Brežnevovej dcéry.

Otec, najvyšší sovietsky politik, dohováral dcére Galine, aby už nerobila hanbu. Mala vyše štyridsať rokov, v mladosti sa však zamilovala do slávneho ruského cirkusu, z ktorého radov pochádzali jej prvý aj druhý manžel, a Brežnevovi to prekážalo. Druhý sobáš nechal anulovať a nápadníka nakoniec vyberal sám.

Okrem mužov, ktorých Galina rada vyhľadávala, najmä mladších, sa „kremeľská princezná“ vyznačovala rozmarnosťou, nedostatkom sebadisciplíny, láskou k sebauspokojeniu a najmä neukojiteľnou túžbou po diamantoch.

Tých bol Sovietsky zväz plný a ich lesk ovládol dušu Galiny Brežnevovej natoľko, že sa postupne zaplietala do najtvrdšieho kriminálneho prostredia. Medzi ľuďmi sa o rodine Brežnevovcov začali rozprávať tzv. „diamantové historky“, a práve Galina bola ich hlavnou postavou.

Gruzínske relikvie

Jeden z príbehov sa odohral v Gruzínsku, kde Galina navštívila národné múzeum. Pri oficiálnej prehliadke ju zaujali staré gruzínske relikvie, zrejme išlo o kráľovskú korunu či žezlo, lesk diamantov sa jej akoby prepálil až do mozgu. Nemohla sa túžby zbaviť, a tak požiadala riaditeľa múzea, aby jej obe cennosti daroval.

Muž bol z návštevy z najvyšších miest patrične nervózny, napriek tomu odmietol a zavolal prvého tajomníka gruzínskej komunistickej strany Eduarda Ševardnadzeho, aby celú záležitosť vyriešil.

Keď sa Brežnev dozvedel, že dcéra chce získať gruzínske národné dedičstvo a ako je jej správanie pre celú krajinu neprijateľné, okamžite ju zavolal späť do Moskvy. Tá síce poslúchla a hanba bola zažehnaná, diamanty však zháňala ďalej.

image

Jevgenij Jevtušenko, ruský štadiónový básnik, by mal 90 rokov

Mnoho ľudí netušilo, kde a ako ich získava, ale riaditelia zo štátnej klenotníckej spoločnosti ZSSR boli presvedčení, že všetky šperky a cennosti zabavené zločincom sú odovzdávané členom štátnej nomenklatúry, tou cestou sa dostávajú aj k Brežnevovej dcére. To sa potvrdilo v roku 1982, keď zatkli niekoľko veľkých pašerákov šperkov.

Skončili vo väzení, ďalší aj na popravisku, všetci mali nejaké spojenie s Brežnevovou. Ukázalo sa, že Galina pašovala šperky zo ZSSR v takom meradle, že ohrozila obchody celosvetových nadnárodných spoločností zameraných na ťažbu diamantov.

Upila sa v 69 rokoch

Kremeľskú princeznú zadržali. Výsluchy, a to aj na ústredí KGB, čoskoro prestali. Dôvodom bolo, že išlo o Brežnevovu dcéru. Obvinenia zamietli, po nástupe Gorbačova k moci ich však opäť otvorili. 

image

V Rusku narastá počet alkoholikov, dramaticky sa zvýšili prípady psychózy

Vyšetrovanie došlo tak ďaleko, že zatkli aj syna Brežneva a brat Galiny Jurij Brežnev, v cele skončil aj prvý námestník ministerstva zahraničného obchodu Jurij Churbanov, Galinin manžel, ktorého jej pred rokmi vybral otec.

Obaja muži boli obvinení z korupcie, ale dôkazy nestačili. Galina bola známa tým, že sa na policajné protokoly ani nepozrela a vždy ich len s opovrhnutím podpísala. Posledné roky života sa z nej stala ťažká alkoholička, ktorá skončila v psychiatrickom ústave, kde aj v lete 1998 zomrela. Mala 69 rokov.

 

01 - Modified: 2023-07-29 10:06:25 - Feat.: 0 - Title: V lete 1968 Dubček presviedčal Brežneva, že je u nás všetko v poriadku, ten už mal pripravené tanky 02 - Modified: 2023-07-14 08:52:19 - Feat.: 1 - Title: Dôvodov na hrdosť majú Rusi málo, hovorí tamojší historik. Na koho sa podľa neho podobá Jevgenij Prigožin? 03 - Modified: 2023-06-03 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Smrtiaca láska či nechutný prejav intimity. Brežnevov povestný trojitý bozk pečatil železné objatie Sovietskeho zväzu
01 - Modified: 2024-06-01 17:01:44 - Feat.: - Title: Na hrobe Prigožina v Petrohrade odhalili jeho bronzovú sochu 02 - Modified: 2024-06-01 08:39:23 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil na Ukrajine energetické zariadenia v piatich regiónoch 03 - Modified: 2024-05-31 21:41:10 - Feat.: - Title: Rusko obsadilo počas mája 28 ukrajinských obcí, uviedol Belousov. Kyjev tvrdí, že vojakov Moskvy "ničia" 04 - Modified: 2024-05-31 19:35:51 - Feat.: - Title: Ruský gubernátor po zatknutí spolupracovníkov odstúpil. Má ísť o vopred pripravený krok 05 - Modified: 2024-05-31 16:41:25 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že pri ukrajinskom ostreľovaní v Doneckej oblasti zahynuli štyria ľudia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. jún 2024 00:02